542 - Ministria | Ministria e Puneve te Jashtme

Hashim Thaçi

Hashim Thaçi

Zëvendëskryeministër i Parë dhe Ministër i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës

Biografia e kryeministrit Hashim Thaçi

Pas fitores së Partisë Demokratike të Kosovës në zgjedhjet parlamentaretë 17 nëntorit 2007, z. Hashim Thaçi u zgjodh Kryeministër i Qeverisësë Kosovës, më 9 janar 2008.

Me 17 shkurt 2008, Kryeministri Hashim Thaçi në Kuvendin e Kosovës shpall Kosovën shtet të pavarur, sovran dhe demokratik.

Z. Hashim Thaçi është kryeministri i parë i Qeverisë së Republikës së Kosovës.

Gjatë procesit negociator (2005 – 2007), të udhëhequr nga i dërguari iPosaçëm i OKB-së, Presidenti Martti Ahtisaari, z. Hashim Thaçi ishteanëtar i Ekipit të Unitetit.

Dokumenti i Ahtisaarit rezultoi me propozimin gjithpërfshirës për pavarësinë e Kosovës.

Gjatë Konferencës Ndërkombëtare për Kosovën, të mbajtur në Rambuje tëFrancës, (6 – 22 shkurt 1999) z. Hashim Thaçi ishte Kryesues iDelegacionit të Kosovës.

Konferenca përfundoi në Paris më 18 mars 1999, ku pas nënshkrimit tëpalës shqiptare, iu hap rruga intervenimit ushtarak të NATO-s përKosovën.

Z. Hashim Thaçi është ndër themeluesit kryesorë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (1992).

Gjatë viteve të luftës, ishte drejtues politik i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Që nga marsi i 1999 deri në janar të viti 2000, z. Hashim Thaçi ishteKryeministër i Qeverisë së Përkohshme të Kosovës (Qeveria e Unitetit).

Në këtë periudhë zhvilloi aktivitet të dendur politik dhe diplomatik nëqendrat kryesore botërore, në SHBA dhe Evropën Perëndimore.

Në jetën politike fillimisht angazhohet në Lëvizjen Popullore për Republikën e Kosovës në vitet 1989 – 1993, (LPK).

Ishte lider i Lëvizjes studentore në vitet 1990 – 1993.

Në vitin 1991, z. Hashim Thaçi zgjidhet prorektor student i Universitetit të Prishtinës.

Pas largimit të dhunshëm të studentëve dhe mësimdhënësve nga objektetuniversitare, punon për ngritjen dhe strukturimin e arsimit universitar.

Në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Prishtinës, më 1993, z.Hashim Thaçi, me sukses të lartë i përfundon studimet në Degën eHistorisë.

Pas themelimit të UÇK-së, policia serbe dështon në përpjekje për ta burgosur më 1993.

Gjykata serbe e Prishtinës më 1997, z. Hashim Thaçi dhe një gruppjesëtarësh të UÇK-së, në krye me Adem Jasharin, i gjykon në mungesë meshumë vite burg.

Në Universitetin e Cyrihut në Zvicër (1996), i ndjek studimetpostdiplomike në lëmin e Historisë së Evropës Juglindore dhe shkencavepolitike, deri në fillim të vitit 1998.

Gjatë periudhës së qëndrimit të tij në Perëndim, z. Hashim Thaçi shpesh herë kthehet ilegalisht në Kosovë, për t’i forcuar formacionet eUÇK-së në terren.

Pas luftës, si Kryeministër i Qeverisë së Përkohshme të Kosovës, z.Hashim Thaçi udhëhoqi negociatat me faktorin ndërkombëtar dhe ështënënshkrues i Marrëveshjes për transformimin e UÇK-së, në TrupatMbrojtëse të Kosovës (TMK).

Me fillimin e punës së Këshillit të Përkohshëm Administrativ (KPA), sistrukturë e përbashkët qeverisëse me misionin e OKB-së në Kosovë(UNMIK), ishte anëtar i këtij Këshilli prej janarit 2000, deri nëzgjedhjet e para parlamentare 2001.

Në tetor të vitit 1999 e themeloi Partinë e Progresit Demokratik tëKosovës (PPDK), ndërsa në Kuvendin e Parë Zgjedhor (2000), z. HashimThaçi zgjidhet kryetar i Partisë Demokratike të Kosovës, (PDK).

Z. Hashim Thaçi u rizgjodh kryetar i PDK-së edhe në Kuvendin e Dytë (2002) dhe të Tretë Zgjedhor (2005).

Në tri legjislatura të Kuvendit të Kosovës është zgjedhur deputet.

Është lider politik me numër më të madh të votave në zgjedhjet e fundit parlamentare në Kosovë.

Prej vitit 1999, z. Hashim Thaçi ka afirmuar dhe mbrojtur çështjen eKosovës me shumë ligjërata dhe fjalime, në dhjetëra universitete dheinstitute prestigjioze të vendeve Perëndimore.

Në shtypin vendor, rajonal dhe atë ndërkombëtar ka botuar shkrime dhe artikuj të shumtë.

Flet gjuhën angleze dhe atë gjermane.

Është i lindur më 24 prill 1968 në Burojë të Skënderajt.

Jeton në Prishtinë, me gruan Lumnijen dhe djalin, Endritin.