2649 - Single_lajmi | Ministria e Puneve te Jashtme
MPJ
  • SHARE
  • PRINT

Fjalimi i ministrit të jashtëm, Behgjet Pacolli, në pritjen e organizuar me rastin e festave të fundvitit

15 Dhjetor, 2017

 

 I nderuar zoti President,I nderuar Kryetar i KuvenditI nderuar Kryeministër,Shkëlqesi Ambasadorë,Të nderuar drejtues partish, subjektesh ekonomike, mediatike, miq të ftuar,

Pasi gjatë gjithë vitit që po mbyllet, kemi qenë pjesë e debatit publik, e dialektikës demokratike, e diplomacisë, sot jemi mbledhur për të uruar qetësisht dhe gëzueshëm njeri tjetrin për festat e fundvitit.

Kosova është një kopsht i perëndisë, mu në qendër të Europës, i pasur për nga bukuritë natyrore, për nga rinia, për nga diversiteti fetar dhe etnik, për festat e shumta, por dhe për miqtë e shumtë që kemi.

Festat janë rast i mirë që të shprehim mirënjohjen tonë për miqtë.Kosova është një krijesë e një lufte të fortë për pavarësi të popullit të saj, por kjo dihet se nuk mjafton. Ne jemi krijuar dhe si pasojë e vetëdijes legjitimiste të perëndimit për të mos lejuar që mu në zemër të Europës, të ndodhte asgjësimi i një populli të tërë.

Ju miqtë tanë të shumtë na keni ndihmuar në çdo hap. Ne jemi një shtet i krijuar nga fillimi. Themelet janë ndërtuar të forta. E gjitha kjo është një eksperiencë unike për të gjithë. Për ne kosovarët, por dhe për miqtë tanë ndërkombëtarë.

Ne kemi ulur në nivel zero konfliktualitetin ndëretnik. Ne gjatë vitit të kaluar treguam se i zgjidhim krizat politike me qetësi si çdo vend demokratik. Koha e përplasjeve të ashpra duket se mori fund.

Si drejtues i diplomacisë në afro 3 muaj, së bashku me Presidentin, me Kryeministrin, me Kryetarin e Parlamentit dhe akterë të tjerë, me miqtë e Kosovës, ne jemi angazhuar që ta shndërrojmë Kosovën në një histori suksesi global. Ne po e afirmojmë unin tonë ndërkombëtar. Ne po e pohojmë njësinë tonë brenda një territori me kufij të caktuar. Ne po i kontribuojmë sigurisë globale. Ne nuk mund të jemi një vrimë e zezë e pavendosmërisë së askujt.

Ndaj dua ta potencoj: në këtë pjesë të territorit të Europës, të nderuar miq, gjendet shteti ynë, Kosova dhe nuk gjendet asnjë shtet tjetër. Këtu nuk ka boshllëk shtetëror, boshllëk autoriteti, por ka sovranitet të Kosovës. Këtu janë gjurmët e hershme të ekzistencës së të parëve tanë, historisë sonë, objektet tona të kultit së bashku me ato të komunitetit serb. Askush nuk mund ta ndalë përfundimisht integrimin tonë ndërkombëtar. Mund ta vonojë pak, por kurrë ta ndalë.

Kosova është shtet i vogël, por me gjithë atributet e një shteti normal. Këtu në këtë sallë janë vendimmarrësit kryesorë të shtetit tonë, dhe nëpërmjet tyre ndieni përditë pulsin e një shteti, ngjyrat shumëetnike të tij. Me ne janë përfaqësuesit e vendeve mike që na asistojnë, sepse ne jemi vend i pasur me miq. Ne e kemi bërë rreshtimin tonë me perëndimin dhe kjo nuk ndryshon në jetë të jetëve.

Na besoni ndërkohë, ne nuk duam të jemi temë konfrontimi apo shkëmbimi diplomatik e fuqive të mëdha. Ne na duhet integrimi ndërkombëtar, dhe nuk cojmë kurrfarë peshe në përplasjet botërore. Ne na duhet vëmendja globale për lajme të mira dhe jo për lajme negative.

Ndaj do ju lutesha të nderuar miq ndërkombëtarë, të kapërceni diferencat e vogla, të mëdha, mes jush; na ndihmoni në mënyrë afatgjatë, kompaktë, dhe me vizion, na mbështesni për hyrjen në OKB. 

Ju nuk e keni mbështetur krijimin, zhvillimin e shtetit tonë, për të na lënë përjetësisht në kufij të paqartësisë...

Mos e toleroni paqartësinë që zgjat. Na i falni gabimet, ne jemi të vegjël, vetëm dhjetë vjet shtet.

Të nderuar miq dhe të ftuar,

Unë besoj se 2018 do jetë vit i veprave të mëdha infrastrukturore, i zhvillimit më të të madh ekonomik, konsolidimit të shtetit, i afirmimit të shtetësisë sonë, të diplomacisë sonë. Kjo qeveri dinamike po injekton energji të reja në sistemin tonë shtetëror; 

Ne po çelim hapësirë të re për jetën e rinisë tonë.

Ne do të jemi bashkë gjithnjë.

Gëzuar festat e fundvitit, gëzuar vitin e ri!

 

Foto Galeria