Flag_of_Kosovo

Uebfaqe zyrtare e Qeverisë së Republikës së Kosovës

Flag_of_Kosovo

Uebfaqe zyrtare e Qeverisë së Republikës së Kosovës

Search
Close this search box.
Ambasadat dhe Misionet Diplomatike të Republikës së Kosovës në botë
Ambasadat dhe Misionet Diplomatike të huaja në Republikën e Kosovës

Zëvendësministrja Gashi: Kosova – model për kulturën e bashkëjetesës dhe tolerancës fetare

Ndaje këtë

Zëvendësministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, Liza Gashi, po merr pjesë në konferencën ndërkombëtare ministrore për lirinë e fesë dhe të besimit që po mbahet në Pragë.

Deklarata e plotë e zëvendësministres Gashi në këtë konferencë:

“Jam e nderuar të qëndroj sot para jush, si përfaqësuese e Republikës së Kosovës, një shtet që ka një trashëgimi të tolerancës fetare, lirinë e fesë dhe të besimit. Historia jonë, e shënuar nga komunitete të ndryshme dhe një mozaik i pasur i traditave fetare, ka ngulitur te ne një vlerësim të thellë për parimet e mishëruara në të drejtën e lirisë së fesë ose besimit.

Kosova, si një shoqëri e pasluftës, njeh rolin që luan ruajtja e lirisë së besimit në sigurimin e prosperitetit dhe unitetit të shoqërisë sonë. Në këtë kontekst, Kosova zotohet të ofrojë mbështetjen e saj për promovimin dhe mbrojtjen e lirisë së besimit në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar.

Kosova, më tej, pranon se feja mund të jete një kanal/urë për paqe, si dhe një mjet i retorikës nxitëse që ndez zjarrin e konfliktit. Prandaj, në këtë këndvështrim, Kosova zotohet ta mbështesë dialogun ndërfetar, si mjet mirëkuptimi dhe respekti reciprok.

Për ta forcuar edhe më tej angazhimin tonë, propozojmë një forum të përshtatur dhe hapa konkretë që adresojnë nevojat specifike të rajonit tonë dhe kontribuojnë në diskursin global për lirinë fetare. Kosova inkurajon zhvillimin e një platforme për dialogun ndërfetar brenda në rajon. Duke nxitur diskutime midis udhëheqësve fetarë, studiuesve dhe praktikuesve nga komunitete të ndryshme, synojmë ta përmirësojmë bashkëpunimin reciprok, me një frymë uniteti ndërmjet diversitetit.

Si përfundim, Kosova qëndron në ballë të përkushtimit global për lirinë e fesë apo besimit, duke u frymëzuar nga përvojat tona.

Së bashku, le të ndërtojmë një rrugë drejt një të ardhmeje, ku festohet, mbrohet dhe çmohet diversiteti fetar i Kosovës dhe i rajonit. Nëpërmjet veprimeve bashkëpunuese, mund të ndërtojmë një botë më të drejtë dhe gjithëpërfshirëse për të gjithë”.

Lajmet e tjera

|